1. Ana Sayfa
  2. GEMİCİLİK ve MANEVRA

Fiberglas Teknelerde Boya İşlemleri

Fiberglas Teknelerde Boya İşlemleri
1
+ - 0

Bu tür teknelerde orijinal tekne görünüşünü korumak kuşkusuz daha doğrudur. Fiberglas teknenin üzerindeki toz gibi. kirler boyanın renginin solmasını çabuklaştırır ve zamanla yer yer soluk görünüşlü yerler belirir. Eğer tekne devamlı olarak fiberglas teknelerin temizlik ve tutumları için imal edilen maddeler ile bakılıyorsa, kirlenme nedeniyle oluşan tüm zararlar ortadan kaldırılmış olur. Fakat bu düzende sürdürülen bir bakım altında bile. teknenin bir gün elden geçirilmesi gerekecektir. Boyanın artık sarardığı ve yüzeyin bozulduğu görülünce, ortaya komple bir bakım – tutum isi çıktı demektir. Çeşitli nedenler yüzünden meydana gelmiş çizikler ve oyuklar boyanmadan önce yoklamadan geçirilmelidir. Böyle yerleri doldurmak için piyasada satılan hazır macunlar bulunur. Buna rağmen eli bu işlere alışmış biri kıvamında bir macunu tekne rengine uygun Alarak hazırlayabilir. Böylece tekne yüzeyi de orijinal renginde kalmış olur.

blank

Fiberglas teknelerin yüzeyleri genellikle gözle seçilemeyen bir yağ tabakası ile kaplı olduğundan, herhangi bir boya işine başlamadan önce bunun temizlenmesi gerekir.Hepimizin bildiği usulde yapılan temizlik, tekne yüzeyindeki mumlu yağ tabakasını tam olarak ortadan kaldıramaz. Bu temizliği gerçekleştirmek için özel olarak yapılmış çözücülerden kullanmamız yararlıdır. Bu maddeler hakkında daha önce bilgi verilmişti.

Bu temizlik işinden sonra teknenin yüzeyi boyanın iyice yapışması için tam olarak hazırlanmış sayılamaz. Sürülecek boyanın en iyi şekilde ve görünüşte yüzeye yapışması için teknenin, özellikle karinenin zımparalanması faydalı olur. Zımpara işi gözle, fark edilemeyen küçük pürüzleri ve pislikleri ortadan kaldıracaktır.

Kullanılacak boya ve cilanın seçiminde göz önüne alınacak esaslar vardır. Bazı özel boya ve cilalar bulunur ki. kullanıldığında fayda yerine zarar verir. Denizcilikte kullanılan boyalar çek çeşitli ve değişik fabrika isimleri altında satılır. Kullanılan malzemenin aynı fabrikanın ürünü olması ve devamlı bulunabilir olmasına dikkat etmek gerekir. Bunun dışında gemicilikte kullanılan ve sadece bu alanda ürün satan firmaların mallan daha seçkin sayılmalıdır.

Tuzlu suda yüzdürülen fiberglas (ve de alüminyum) teknelerin ağaç teknelere göre bir üstünlüğü de, denizde bulunan ve karineye yapışarak zarar veren canlılardan etkilenmemelidirler.Bütün denize yakın kimselerin bildikleri gibi devamlı suda bırakılan teknelerin karinasında tekneye yapışan yosun cinsinden bitkiler görülür. İşte bunları önlemek için özel zehirli boyalar kullanılır. Bundan başka denizdeki petrol döküntüsü,kirli sularda yüzdürülen teknelerin su kesiminde bulaşarak çirkin bir görünüş oluştururlar. Bütün bu pislikler ve bulaşıklar da teknenin sudan çıkartıldığı zaman da kazınmalı ve temizlenmelidir. Eğer bu pisliklerin tekne üzerinde kurumasına müsaade edilirse, zamanla kuruyarak yapışmaları ve bir keskin aletle kazınmaları oluşacaktır. Bu durumda teknenin yüzeyinin parlaklığı zedelenecektir.

Teknenin karinesini boyarken düz bir çizgi ile farklı renkleri belirtmek istiyorsanız1 boyanmasını istemediğiniz yere kağıt yapıştırır veya bunun için yapılmış yapışmayan şeritlerden faydalanabilirsiniz.

Tekneyi boyamakta kullanılan normal boyalar yanında tecrit maddeleri de kullanırsak, dış etkenlere karşı daha dayanaklı yüzey elde ederiz.
Buna rağmen eğer her ilkbaharda normal teknenin bakım ve tutumu yapılıyorsa, normal bir deniz boyası maksada yetecektir.

Günümüzde bazı tekneler fiberglas yerine değişik sentetik maddelerden yapılmaktadır. Bu çeşit bir teknenin bakım işlerinde yapımcısının tanıtma broşüründeki uyarılarına dikkat etmek gerekecektir.

Yorum Yap