Müsilaj Deniz Salyası Nedir ?
  1. Anasayfa
  2. Haberler

Müsilaj Deniz Salyası Nedir ?

0

Müsilaj, hemen hemen tüm bitkiler ve bazı mikroorganizmalar tarafından meydana getirilen, yapışkan bir maddedir. Bu mikroorganizmalardan biri, müsilajı hareketleri için kullanan protistlerdir. Bitkilerdeki müsilaj, su ve gıdanın depolanmasında, tohum çimlenmesinde ve zar kalınlaşmasında rol oynar. Kaktüsler (ve diğer sukulentler) ve keten tohumları, özellikle zengin müsilaj kaynaklarıdır. Müsilaj, Kaykay ya da Deniz Salyası ismi ile de anılmaktadır. Peki, Müsilaj Deniz Salyası Nedir ? Zararları nelerdir?

Musilaj yani Deniz Salyası ‘nın Deniz Yaşamına Etkisi

Mukoza (sümüksü yapı) gibi Yapışkan bir yapıya sahip olan müsilaj, deniz yüzeyinde yüzer hâlde olan balık yumurtalarını ve yavrularını hapsederek yaşamalarına engel olur. Deniz içerisindeki hayvansal besini (zooplanktonu) içine hapsettiğinden deniz canlılarının larvaların beslenmelerini engeller. Deniz çayırlarının üzerini örtüp, dipteki bazı canlıların (midye, istiridye, tunikatlar, mercan vs) ışıkla temasını kesip beslenmelerini ve solunumlarını engellediğinden canlı çeşitliliğini azaltır, bazı türlerin ise tamamen yok olmasına neden olur.

blank
Deniz Salyası’nın Deniz Tabanını Kaplaması

Marmara Denizi Neden Musilaj Deniz Salyası ile kaplandı ?

Marmara Denizi geçen yıl sonundan bu yana su yüzeyini ve derinlerini saran ve ‘deniz salyası’ olarak adlandırılan müsilajla boğuşuyor. İstanbul, Adalar, Tekirdağ, Çınarcık, Bursa, Erdek, körfezler, kıyılar ve daha da ciddisi denizin derinleri… Tüm Marmara Denizi Kasım ayından bu yana yoğun müsilajın etkisi altında.

Musilaj yani deniz salyası, Marmara ve Adriyatik gibi daha kapalı denizlerde doğal süreçte oluşması beklenen bir durum olsa da şu an yaşandığı gibi yoğun, çok ve kalıcı olması “doğal değil“. Tüm uzmanlar şu an yaşanan durumun birincil sebebinin “atıklar” olduğunda hemfikir. Marmara Denizinde yaşanan bu müsilaj kirliliğinin başlıca sebebi denize arıtılmadan bırakılan lağım ve sanayi suları.

Deniz Salyası Marmara Denizini Hangi Konularda Etkiliyor?

Deniz salyası nın ilk etkilerini balıkçılar hissediyor. Deniz suyunu kaplayan salyamsı yapı, ağları da kaplıyor, deniz dibinde yaşayan canlıların hareket ve nefes alma kabiliyetini yok ediyor, ölümlerine neden oluyor.

Doğalın üstündeki müsilaj besin zincirini iki şekilde etkiliyor:

Yüzey alanını kapladığında suyla atmosferin ilişkisi kesiliyor, suyun oksijen alımı azalıyor. Ve yüzeyde güneş ışığını soğuran deniz salyası suyun da ısınmasına neden oluyor. Çözünmüş oksijen azalıyor ve canlıların toplu ölümüne neden oluyor.

Kaynaklar: Cumhuriyet Sözcü Posta Vikipedi

Konu Hakkında Görüşünü Bildir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.