IALA Şamandıra sistemleri denizcilerin en büyük yardımcı seyir ekipmanlarındandır ve ilk sistemlerin balıkçılar aracılığıyla kullanıldığını görürüz.
Şamandıra Sistemi Tarihi
Kökenine indiğimizde eski zamanlarda nehirler, nehir ağızları ve kıyılar yerel balıkçılar tarafından emniyetli alanları markalamak için kullanılmıştır. Bu dönemde tahta direkler kuma dikilmiş ve bazen de bunlara lamba konularak gece karanlığında kullanılmışlardır.
İlk ilkel şamandıralar 1066 yılında Almanya’nın Wesser nehrinde kullanımaya başlanmıştır. 1404 yılında Almanya’daki Hansa Birliği ve İngilteredeki kiracı birlikleri ilk, dibe demirlenmiş Beacon’ları kullanmaya başlamıştır. 1700’lü yıllara gelindiğinde ise hem şekilleri hem de renkleri nedeniyle seyir yardımcı olarak kullanımı Dünya çapında yaygınlaşmış ve Şamandıralar artık daha sofistike hale gelmiştir.
Şamandıra Sistemleri
Günümüzde şamandıra sistemi ikiye ayrılmaktadır, bunlar IALA -A ve IALA-B sistemidir. IALA -A sistemi açık denizden limana doğru ve IALA-B ise limandan açık denize doğrudur.
Region A: Avrupa, Avustralya, Yeni Zelanda, Afrikanın Bir Kısmı ve Asyanın Çoğunluğunda uygulanmaktadır.
Region B: Kuzey Amerika, Merkez Amerika, Güney Amerika, Filipinler, Japonya ve Kore’de uygulanmaktadır.
Lateral Şamandıralar
Lateral işaretler kanal içerisindeki emniyetli su limitini belirlemek için kullanılır. Şamandıraların ayırt edici şekil, renk ve tepelikleri sayesinde geminin hangi tarafından bırakılması gerektiğini gösterir.
A Bölgesi Şamandıraları (Region A System)
B Bölgesi Şamandıraları (Region B System)
Kardinal Şamandıralar (Yönleç)
Kardinal Şamandıralar tehlikeyi markalar ve geminin nereden geçerse tehlikeden neta olacağı gösterir.
Görüldüğü üzere tehlikeyi markalamaktadır. Aşağıdaki şekilde daha iyi anlaşılabilir.
İzole Edilmiş Tehlike Şamandırası (Isolated Danger Buoy)
Bu şamandıra bulunduğu yerde tehlike olduğunu ve etrafında ise emniyetli su olduğunu göstermek için kullanılmaktadır.
Isolated Danger Buoy
Emniyetli Su Şamandırası (Safe Water Mark)
Emniyetli su şamandırası ise civarda ve şamandıranın olduğu yerde emniyetli su olduğunu gösterir. Diğer bir ifade ile, sabit köprülerin en iyi geçiş noktasını ve kanalların ortasını yada merkezinde kullanılır.
Emniyetli Su Şmandırası
Özel Amaçlı Şamandıra (Special Purpose Mark)
Bu şamandıralar adı üstünde özel bir amaç için kullanılır. Eğer ODAS konulacaksa, atış talimi, savaş gemileri için taktik alanı yada bir boru hattı döşeme işi varsa bu alanı belirtmek için kullanılır.
Özel Amaçlı Şamandıra
Emergency Wreck Buoy
Bu şamandıra markalaması da bir yerde bulunan batığın (Wreck) tam anlamıyla sörvey edildiğini ve batıkla ilgili tüm bilgilerin bilindiğini ifade etmek için kullanılır.
faydalı oldu teşekkürler..
Merhaba Günümüzde şamandıra sistemi ikiye ayrılmaktadır, bunlar IALA -A ve IALA-B sistemidir. IALA -A sistemi açık denizden limana doğru ve IALA-B ise limandan açık denize doğrudur.
Bu bilgi yanlış!