Balon Balığı Avlayana Kuyruk Başı Beş Lira Teşvik
  1. Anasayfa
  2. GÜNDEM

Balon Balığı Avlayana Kuyruk Başı Beş Lira Teşvik

1

Resmi Gazete’de dün itibarıyla yayımlanan tebliğe göre yıl sonuna kadar Balon Balığı avlayana kuyruk başı beş lira teşvik verilecek.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Balon Balığı Avcılığının Desteklenmesine Dair Tebliğ’i, bugün (2 Aralık) itibarıyla Resmi Gazete’de yayımlandı. 1 Ocak 2020’den itibaren (2021 değil) geçerli olacak tebliğde belirtilen teşvik için kuyruk alımı, 31 Aralık 2020 itibarıyla ya da öncesinde 1 milyon kuyruğa ulaşılması halinde son bulacak.

Balon balığı avcılığını teşvik etmek amacıyla yürürlüğe konan teşviğe göre Su Ürünleri Bilgi Sistemi‘ne (SUBİS) kayıtlı, çevirme ve sürütme ağları dışında avcılık faaliyetinde bulunan, geçerli bir balıkçı gemisi ruhsat tezkeresine sahip olan ve istilacı balon balığı türünün Akdeniz ve Ege Denizi’ne kıyısı olan illerde avcılığını yapan balıkçılara balon balığı kuyruğu başına 5 TL teşvik ödemesi yapılacak.

Balon Balığı Avlayana Kuyruk Başı Beş Lira Teşvik
Balon Balığı Avlayana Kuyruk Başı Beş Lira Teşvik

Avlanan balon balıkları bütün olarak karaya çıkartılmayacak

Tebliğe göre kuyruk alımı, bugünden itibaren beş iş günü sonra başlayacak. Balon balıkları bütün olarak karaya çıkartılamayacak, çıkartıldığının tespiti halinde bu durum hakkında tutanak tutulacak ve getirilen bütün balıklar destekleme kapsamına alınmayacak.

Yine tebliğe göre destekleme kapsamında avcılığına izin verilen ve avlanılan balon balıklarının kuyruklarının kesimi, balıkçı gemilerinde insan sağlığına risk oluşturmayacak koşullar altında yapılacak. Ayrıca balon balığı avcılığı yapacak balıkçı gemilerinde ise ihtiyaç duyulacak koruyucu eldiven, sızdırmaz poşet ve benzeri malzemelerin bulundurulması zorunlu olacak.

Balon Balığı Nedir?

Balon Balığı, ılıman denizlerde yaşayan bir balık türüdür. Türkiye’de Akdeniz, Ege, Marmara bölgesinde görülmekle birlikte genellikle yosunlu bölgelerde yaşamaktadır. Halk arasında Balon Balığı (Fugu Fish) olarak anılan bu tür, Kirpi Balığı ismiyle de bilinmektedir. Genellikle deniz diplerinde yaşayan bu tür, etinin zehirli olması ve kendini tehlike altında görmesi halinde şişmesiyle dikkat çekmektedir.

Neden balon balıklarıyla ilgili böyle bir teşvik düzenlendi?

Balon balıkları, hem denizlerdeki biyolojik çeşitliliğe hem de balıkçıların av araçlarına zarar veren bir balık türü oldukları için Tarım ve Orman Bakanlığı, balıkçıları balon balıklarını avlamaya teşvik etmek adına böyle bir tebliğ yayınlamış durumda. Amaç, hem balıkçılık faaliyetlerinin sorunsuz bir şekilde devam edebilmesi hem de biyolojik çeşitliliğin kontrol altında varlığını sürdürebilmesi.

Kaynak: Anadoluajansı

Konu Hakkında Görüşünü Bildir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Yorumlar (1)

  1. blank
    19 Şubat 2024

    sadece balıkçı teknelerine ait değil tüm amatör balıkçılar içinde düşünülemezmi benim tekne özel ama her hafta balığa gidiyorum ve günde yaklaşık 50 kadar balon balığı çıkıyor götürdüm en az 1000 tane dediler ve özel tekneden avladıysan olmaz dediler
    böyle teşvikmi olur sayın ilgililer

Konu Hakkında Görüşünü Bildir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.