1. Ana Sayfa
  2. GEMİCİLİK ve MANEVRA

Boyaların Kusurları ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Boyaların Kusurları ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
1
+ - 0

Boyaların yüzeye uygulanması, karıştırılması, katkı ilave edilmesi ve de korunması işlemlerinin düzgün yapılmaması nedeniyle boya işlemlerinden alınan verim düşmektedir. Oluşan bazı problem ve çözümler şöyledir.

Sabunlaşma

Boya uygulamasında dikkat edilmesi gereken faktörlere dikkat edilmezse oluşabilecek boya kusurları vardır. İlk olarak sabunlaşmadan bahsedelim. Bu boyanın yumuşak ve yapışkan bir duruma geldiği duruma denir. Alkid boyaların deniz suyuna maruz kalması sonucu oluşan durumdur. O yüzden Alkid boyalar kesinlikle deniz suyuna maruz kalacak yüzeylerde kullanılmamalıdır.

Yapışma sorunları

Boyanın yapışması ile ilgili problem yaşanabilir. Yüzey temizliğinin iyi yapılmaması sonucu yüzeyde bulunan yağ, kir ve nem boyanın yapışmasına engel olur. Katlar arası uyuma dikkat edilmezse boya yine yapışmayabilir. Son olarak her boyanın maksimum bekleme süresi vardır. Bu boyayı sürdükten sonra ikinci katı vurmak için ne kadar bekleyebileceğinizi gösterir. Eğer boyanın maksimum bekleme süresini geçtikten sonra diğer katı vurmaya çalışırsanız, bu boya yapışmaz. Bu durumda yüzey önce zımparalanmalıdır. Zımparadan sonra 2. kat uygun boya sürülebilir.

Kuruma sorunları

Boyanın kurumaması gibi bir problem ile de karşılaşılabilir. Bunu oluşturabilecek sebeplerden biri çift bileşenli boyalarda katkının boyaya katılmamasıdır. Boyanın katkısına son derece dikkat edilmelidir. Konulmaması dışında yanlış miktarda konulması da aynı soruna yol açar. Doğru oran 3’e 1’ veya 4’e 1 oranıdır. Katkı ile ilgili son olarak doğru oranda konulduktan sonra iyice karıştığına emin olmak gerekir. Katkı gibi tiner de çok önemlidir. Her boya cinsinin kendi yapısına uygun tineri mevcuttur. Evamarine boya – Marine tiner, Acri boya – Acri tiner, Epoksi boya (Umeguard SX) – Epoxy/Epicon tiner…

Boyaya yanlış tiner konulursa boya kurumaz. Tek bileşenli boyalarda dikkat edilmesi gereken mevzu ise kuruma süresidir. Boya kurumadan yeni kat uygulanmaya çalışırsa problem yaşanır. 

Çatlama

Boyayla ilgili yaşanabilecek bir diğer sorun çatlamadır. Buna sebep olacak hatalar; boyanın gereğinden kalın uygulanması, yüzey sıcaklığının gereğinden soğuk olmasıdır. Boya uygulandıktan sonra ani bir sıcaklık değişimi olursa yine çatlama riski söz konusudur. Boya gereğinden kalın uygulanırsa yaşanabilecek başka sorun akmadır. Boyaya fazla tiner konulması da aynı soruna yol açar. Özellikle epoksi boyalar güneş ışığına maruz kalırsa yapılarında bulunan bağlayıcı maddenin bozulması sebebiyle tebeşirlenme olabilir. Pas akıntılarını engellemek için; cugullarda, kaynak dikişlerinde, keskin kenarlarda ters görünmeyen bölgelerde fırça ile kestirme yapılmalıdır. Boyanan alanlar cugul aynası ile kontrol edilmeli, keskin kenarlar elektrikli aletler ile yuvarlatılmalıdır.

Yorum Yap