Bir yerin boyaya hazırlanması; bu yerin daha evvel boyalı olması durumuna göre boyaya hazırlanmasında dikkat edilecek husus, boyanacak yüzeyin toz, yağ gibi maddelerden iyice temizlenmesidir. Eğer bu yer temizlenmeden boya sürülürse pislikler boyanın yüzeye yapışmasını engeller ve bu boya sürüldükten bir müddet sonra dökülmeye ve tabaka tabaka kalkmaya mahkumdur. Teknelerde Raspa ve Boya İşlemleri başlıklı bu yazının faydalı olacağına inanıyoruz.
Dikkat Edilmeli
Daha evvel boyalı olan bir yüzeyde kalın bir boya tabakası oluşmuş ise bunun üzerine tekrar sürülecek boyanır, koruyuculuk niteliği kalmaz bu bakımdan gemilerde çok kalın boya tabakalarının oluşmasına meydan verilmemelidir.
Böyle bir yerin boyanması gerektiğinde, daha evvel bu kalın boya tabakaları raspa ile dökülür. Temiz sac meydana çıkarılır, ondan sonra yeni bir sacın boyanması işlemine tabi tutularak, boyanır.
Yeni bir sacın veya raspa edilmiş bir sacın boyanması ise şu işlemlerin yapılması ile mümkün olur.
Yeni veya boyası dökülmüş yüzeyler boyanmadan evvel iyice temizlenmek suretiyle bütün pisliklerden arındırılır. Hatta bu yüzeylerin üzerinde ince pas tozları kalmaması için tatlı su ile yıkanmaları ve kurur kurumaz, ilk kuruyucu boya olan Sülyen sürülmesi gereklidir.
Sülyen kuruduktan hemen sonra ilk kat boya sürülür, boya sürülürken yüzeye iyice yedirilmesi önemlidir. İkinci kat veya son kat boya sürülerek bu yüzeyin boya işlemi tamamlanır.
Boya uygulaması yani sürülmesi için seçilecek zaman önemlidir. Bunun için daha ziyade güneşli ve kuru hava tercih edilmelidir.