Genellikle iflas eden iş yerleri için kullanılan Topu attı, battı sözü nereden gelir?
Rivayet odur ki;
Sultan Abdülaziz zamanında Osmanlılar dünyanın en büyük ikinci donanmasına sahipti. Ama bu muhteşem donanmayı Hümayun hiç sefere çıkmamış. Sefer çıkmadığı gibi, yıllarca yerlerinden bile kıpırdatılmadan iskelelerde bağlı bekletilmişler. Bir gün İngiliz donanması Osmanlı donanmasını ziyarete gelir. İngiliz donanmasını karşılamak için bizim donanma da Haliç’ten çıkar ve iki filo karşılaşır.
Osmanlı donanmasının amiral gemisi, geleneklere uyarak İngiliz donanmasının amiral gemisini selamlamak için hazırlanmaya başladı.
Geminin kıç tarafındaki toplara barut doldurup ateşlediler. Geminin kıçındaki toplar ateşlenince, yıllardır Haliç’te bağlı kalarak iyice çürümüş olan bizim amiral gemisi, kıç tarafından beyaz dumanlar çıkararak batmaya başlar.
İngilizler hayretle kendilerini selamlayan geminin batışını izlemişler. Önce kendi gemilerinden birinin yanlışlıkla ateş edip Osmanlı gemisini vurduğunu düşünerek paniğe kapılmışlar. Sonra Osmanlı gemisinin kendilerini selamlayayım derken dengesini kaybedip battığını anlamışlar.
İngiliz gemileri filikalarını indirip askerlerimizi denizden toparlarlar. Sırılsıklam İngiliz gemisine çıkan batan gemimizin Amirali, İngiliz denizciler hiçbir şey olmamış gibi büyük bir ciddiyetle selamlamışlar. Amiral de paçalarından sular akarak İngiliz gemicileri selamlamış ve biz, bir misafiri selamlamak isterken batan ilk geminin sahibi olarak dünya deniz tarihindeki mutena yerimizi kazanmışız.
Yaşanan bu olaydan sonra Sultan Abdülaziz tahtta kaldığı süre boyunca donanmaya daha çok özen göstermiş ve Osmanlı donanmasının ilk zırhlı savaş gemisi bu dönemde filoya katılmıştır. Günümüzde ise 1926 yılında kurulan Gölcük Askeri Tersanesi dünya sıralamasında teknoloji ve üretim kapasitesine bakıldığında ilk 6‘dadır.