Deniz Motorları ve çeşitleri, kullandıkları yakıta göre, çalışma prensiplerine göre, soğutma sistemine göre, tekneye montaj şekillerine göre ve jet motorları olarak çeşitlere ayırarak hazırladık.
Dıştan Takmalı Motorlar
Bakım ve taşıma kolaylıkları, içten takma motorlara oranla hafif olmaları, hızlı performansı, trim ayarı avantajı, pervanenin su çekiminin altına tam inebilmesiyle yüksek performanslı su emme kapasitesine sahiptirler. Bunun yanı sıra itme ve manevra kabiliyeti ile içten takma motorlara göre üstün avantajlara sahiptirler. Her türlü suda kullanılabilme kapasitesine sahiptirler.

1 HP – 300 HP güç aralığında, 2 veya 4 zamanlı, tek silindirden 8 silindirliye, Benzinli yada Dizel dıştan takma motorlar vardır.

Dıştan Takmalılarda Zaman Olayı
Bilindiği üzere iki ve dört zamanlı motorlar arasındaki temel fark, Emme, yanma, sıkıştırma ve egzoz zamanlarındaki pistonun inip çıkma hareket sayısından kaynaklanan çalışma prensibidir.
Dört zamanlı bir motorda, pistonun 4 hareketinde emme, sıkıştırma, yanma ve egzoz zamanları meydana gelir. Buna karşın bir iki zamanlı motorlar da ise, aynı zamanda piston bir iniş ve bir çıkış olarak 2 hareket yapar.

2 Zamanlı Dıştan Takmalı Motorlar
Bu tarz motorlarda kullanılan Benzin ve Yağ oranına çok dikkat etmek gerekmektedir.
Avantajları
Bu motorlar daha basit tasarıma sahip olup genel olarak da 4 zamanlılara göre daha hafiftirler, daha çabuk hızlanırlar, yağ değiştirme gerektirmezler, soğuk havalarda daha rahat çalışırlar ve 4 zamanlılara göre ise daha ucuzdur.
Dezavantajları
Aynı güçteki diğer 4 zamanlı motorlara göre yakıt tüketimleri daha fazla olup daha fazla emisyon problemlerine sebep olmaktadır.
4 Zamanlı Dıştan Takma Motorlar
Bu tarz motorlarda Benzin ve Yağ karışımı kullanılmamaktadır. Motorun yağ karteline doldurulan yağ ile gereken yağlama sağlanır. Yapıları daha çok bir araba motoru gibi olup, yağ karteli, yağın filtresi, motorun yönetimi sistemi ve elektronik ateşleme sistemleri bulunmaktadır.

Avantajları
Daha sessiz çalışırlar, daha az yakıt tüketimine sahiptirler ve bu sebeple daha az emisyona sebep olurlar yani çevrecilerdir.
Dezavantajları
Bakım ve arıza durumunda daha pahalıdır.
İçten Takma Motorlar
Bu tarz motorlar aynı araba, kamyon motorları gibi olup teknenin içine yerleştirilen motorlardır. Bu yapılarda, şanzıman/ şaft yada daha doğrudan bir şaft yapısıyla güç doğrudan pervaneye iletilir.

Dizel İçten Takma Motorlar
Genel olarak benzinli içten takma motorlara benzer ancak daha farklı bir yakıt sistemleri vardır. Bu tarz motorlar da devir sayısı düşük olup daha ağır bir volan bulunmaktadır ve bu sebeple daha büyük teknelerde kullanılmaktadır.
Avantajları
Uzun ömürlü olmaları, torkun daha düzgün olması, patlayıcı yakıt kullanılmaması sebebiyle göreceli olarak daha güvenlidirler ve karbonmonoksit üretmezler.
Dezavantajları
Düşük devir nedeniyle yüksek hıza ulaşılamamakta ve büyük volan nedeniyle küçük teknelerde kullanılamazlar. Bunun yanı sıra, gürültü ve titreşim de problem oluşturmaktadır.
Benzinli İçten Takma Motorlar
Avantajları
Dizel motorlara göre daha hafif olup daha kolay olup bakım maliyetleri daha düşüktür. Güç aktarım sisteminin olması nedeniyle pervanenin zarar görme riski daha az olup daha fazla yakıt ekonomisi sağlarlar.
Dezavantajları
Tekne içerisinde yer kaplaması en büyük sıkıntı olarak karşımıza çıkmaktadır bunun yanı sıra oluşturabileceği karbonmonoksit riski yüksektir.
Kıçtan Takma Deniz Motorları
Bu tarz motorlar karışım sistemi gibidirler yani içten takma motorun teknenin kıçına takılması gibidir. Büyük tekneler ve güçlü motorlarda uygulanırlar. Daha sessiz çalışıp gücü daha verimli iletirler. Bunun yanı sıra ileri ve geri itiş daha kolaydır ve Dizel yada Benzinli içten takma motorlar sistemlerine uygulanabilmeleri ise avantajlarıdır.
Jet Motorları
Deniz Motorları ve Çeşitleri başlıklı yazımızda sırada Jet motorları var. Pervanenin insan yada başka bir cisme çarpma riski olmayan, Benzinli bir motorun tahrik miline bağlanmış kapalı bir kabin içindeki turbo pervanenin suyu emmesi ve bir dar meme çıkışında sıkıştırarak yüksek basınçla dışarı itmesi sonucu, teknede hem itme gücü hem de dümen görevi yapan motor tipidir.
Bu tarz motorlar, büyük tekneler için ve de sığ su alanlarında çalışabilmeleri için tasarlanmışlardır. İnsanlar tarafından en çok bilinenleri ise Jet Ski’lerdir. Bilindiği gibi Jet Ski’lerde eğer motor durursa dümen hakimiyeti de kaybolacaktır.

Elektrikli Motorlar
Bu tarz motorlar daha çok 12 yada 24 voltluk akü ile, botlar yada hafif teknelerde, gürültü ve su kirliliği oluşturmayan motorlardır.

Bu motorlar değişik güçlerde olabilir ve ayarlanabilen şaftı ile kısa veya uzun şaft uygulamasına sahip olup elinizle yada ayağınızla dümen kontrolü sağlayabilirsiniz.
Akü sistem olmaları nedeniyle sessiz çalışırlar ve ses kirliliği yapmazlar bunun yanı sıra su kirliliği de oluşturmayıp daha çevreci bir yapıdadırlar ve daha basit donanıma sahiptirler.
dıştan takma motorların tanıtımında “kısa şaft” ve “uzun şaft” olarak bir ayrım var. Bunların farkı nedir? Sanırım takılacağı teknenin yapısı ve boyutlarına göre ayrılıyorlar. yanıtlamanız gereken tekne ile motorun uyumunu sağlamak üzere ölçülendirme nedir? Nereya bakacağım?