Denizcilerde görülen rahatsızlıklardan biri de bir yerde tutsak kalma, oradan çıkamamak, kapalı veya esir kalmak olarak tanımlanan klostrofobi rahatsızlığıdır. Gemilerde Kapalı Alan Korkusu başlığı altında bu konuya değinmek istedik.
Klostrofobi, yapı olarak Fransızca bir sözcük olup Latince Claustrum yani Kapalı Yer ve Yunanca Fobi yani korku sözcüklerinin birleşmesiyle oluşur.
Bu rahatsızlığın semptomlarına bakarsak iki durum gözlemlenir, bunlar kısıtlanma ve boğulma korkulardır. Bu rahatsızlığı olan kişiler en az bir kısıtlanmadan korkmaktadır. Gemide bu tür rahatsızlıkların nüksedebileceği alanlar ise Kapalı Mahallerdir.
Kapalı Mahaller tanım gereği; sınırlı açıklığı olan, devamlı çalışmaya uygun olmayan ve doğal havalandırması bulunmayan alanlardır. Bu alanlar gemilerimizde; Balast tanklar, Kargo tankları, hold spaceler, void spaceler, engince crankcase, yakıt tanklarını örnek olarak verebiliriz.
Kapalı alan korkusu olan personelin bu alanlarda tek başına görevlendirilmemesi gerekir. Bu bir psikolojik hastalıktır ve gemi adamı cüzdanı alırken psikoloji muayenesinde kesinlikle doktora belirtilmelidir. Bu hastalıklarını gizleyen personellere maddi sebeplerden dolayı rastlanılmaktadır.
Hastalık Tedavisi
Hastalık tedavisi için bugün bir kaç yöntemden bahsedilmektedir. En sağlıklı bilgi ise Psikolog tarafından alınabilir.