Yelkenli Seyir Çeşitleri
  1. Anasayfa
  2. Su Sporları

Yelkenli Seyir Çeşitleri

0

Yelkenli Seyir Çeşitleri, Orsa, Dar Apaz, Apaz, Geniş Apaz ve Pupa yelken seyrinden oluşur. Yelkenli bir tekne rüzgarı ya sancak tarafından ya da iskele tarafından alarak ilerleyebilir.

Açılar tekne üzerine omurganın baş tarafı 0 derece kabul edilerek yerleştirilir. Böylece sancak ve iskele olarak her iki tarafta 180 derecelik 2 adet yay oluşur.

blank
Yelkenli Seyir Çeşitleri – Görsel : AlfaSail.com

Apaz Seyri

Rüzgarı tekne omurgasına 90 derece dik açı ile alarak yapılan seyrine apaz seyri denir. Rüzgarı yandan alan bir tekne apaz seyirde demektir. Apaz seyiri: Dar Apaz, Apaz, Geniş Apaz olarak üçe ayrılmaktadır. Yelkenli bir tekne için, en süratli seyir bu seyirdir.

Dar Apaz: Rüzgarı 4590 derece arasından alarak yapılan yelken seyrine dar apaz seyri denir. Geniş Apaz: Rüzgarı 90150 derece arasından alarak yapılan yelken seyrine geniş apaz seyri denir.


Orsa (Borina)

Rüzgar ve tekne omurgası arasında 45 derece açı oluşturularak yapılan yelken seyri tipidir. Bir başka ifade ile rüzgar ile en dar açıda yapılan yelken seyrine orsa seyri denir.

Yelkenli teknenin rüzgara en yakın seyri budur. Rüzgar üstündeki bir seyire ulaşmak için Borina Seyri yapılır. En az bir kere teknenin kontra değiştirerek zigzag bir rota takip etmesine Volta Seyri denmektedir.

Borina Seyrinde genelde birkaç zigzag rota takip edilip, teknenin rüzgara mümkün olduğu kadar yakın olması için, iskotanın boşunun alınması, sürmenin tamamen inik olması gerekmektedir. Apaz seyire göre daha zor bir seyirdir ve dikkat ister.


Pupa Yelken

Rüzgarı ya tamamen, ya da birkaç derece teknenin arkasından (kıçtan) almış olduğumuz bir seyir türüdür. Yani rüzgar teknenin kıç aynasına doğru esmektedir.

Bu seyirde sürmemiz ya tamamen ya da çok azı suda kalacak şekilde olmalıdır. Bu seyir zor ve tehlikeli bir seyirdir. Bu seyirde rüzgarı iğnecikten almamaya dikkat edilmesi gerekmektedir.


Bocalama

Teknenin baş aynası rüzgarın esmiş olduğu yöne doğru olduğundan, yelkenler rüzgarla dolamamıştır. Bu yüzden tekneyi hareket edene kadar durdurmuş oluruz. Yarış öncesi start verilmeden önce yerimizi bu şekilde de koruyabiliriz.


Kaynak: AlfaSailDB

Konu Hakkında Görüşünü Bildir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.