Vurgun Hakkında Merak Edilenler
  1. Anasayfa
  2. DENİZ KÜLTÜR

Vurgun Hakkında Merak Edilenler

0

Vurgun hakkında kulaktan dolma hikayeler sizin dalış sporundan geri adım atmanıza sebep olabilir, merakınızı giderecek kaynakları araştırıyor ama tıbbi terimlerle dolu yazılardan anlaşılır bir fikir elde edemiyorsanız, işte basitçe Vurgun nedir sorusunu cevapladık.

Nedir Bu Vurgun Olayı

Daha çok halk arasında Vurgun diye bilinen Dekompresyon Hastalığı, genellikle sanayi dalgıçlarında ve tüplü dalış yapan dalgıçlarda rastlanan bir yaralanma şeklidir. Genellikle akciğer genleşmesi yaralanmalarından biri olan Arterial Gaz Embolisi ile karıştırılıyor olsa da, vurgun hastalığı, dalışta meydana gelen ve azot gazıyla ilgili bir rahatsızlıktır.

Dalış ve Azot Arasındaki İlişki

Vurgunun sebebi, soluduğumuz havada bulunan azot gazıdır. Bilindiği gibi atmosferimizde yüzde 78 oranında azot bulunmaktadır ve normal şartlarda solunum yoluyla vücudumuza giremez. Bu sebeple vücudumuz için gerekli olan azot ihtiyacımızı, yediğimiz besinlerden temin ederiz.

Dalışlarda Azot gazı, çok yoğun olduğu yüksek basınçlı ortamdan, yani tüpten, düşük basınçlı olduğu yere, yani dalan kişinin vücuduna hareket ederek vücuda giriş yapar. Solunan hava azaldıkça azotun kandaki yoğunluğu artar. Derinlere daldıkça basınç azalır ve bu seferde kandaki yüksek basınçtaki bu azot geri doğru hareketine başlar ve havaya doğru hareket etmek ister.

Peki Vurgun Nasıl Meydana Gelir?

Dalış sırasında eğer dalgıç bu azot gazının kendi kendine yavaş yavaş vücuttan atılmasını engellerse yani ani basınç farkına maruz kalırsa, diğer bir değişle hızlı bir şekilde yükselir veya su altında kaldığı derinlikte kalması gereken süreyi aşarsa, kanındaki azotun atılma sürecini beklemeden su yüzeyine dönmeye çalışırsa, bu durumda kan ve diğer dokularda çözünen azot moleküllerini, tıpkı kapağı açılan bir kutu kola gibi köpürüp kabarcık halini alarak blokaj oluşturacaktır. Böylece kabarcık formunu alan azot gazı, damarlarda ve dokularda oksijenin iletilmesini engelleyecek ve de Bu engellemeler de tutuluma neden olur.

Vurgun Belirtileri Nelerdir ?

Daha çok kişinin eklemlerinde görülen kaşıntı, kızarıklık ve ağrı olarak belirti verir, bunun yanı sıra mide bulantısı, baş dönmesi, kas ağrıları, kusma, halsizlik, göğüs ağrısı, yön kaybı, görme ve işitmede bozukluklar, sersemlik, şuur kaybı gibi çeşitlilik gösterebilir ve hatta bayılmaya kadar ilerleyebilir. Böyle bir durumda ise doğru bir şekilde oksijen tedavisi uygulanmalıdır, aksi takdirde felç ve ölüme sebebiyet veren daha ciddi durumlara da yol açabilir.

Vurgun Tedavisi Nedir?

Vurgunun tedavi yöntemi ise dalgıca yüksek basınçlı oksijen verilmesidir. Vurgun geçiren bir dalgıç, vakit kaybetmeden en yakın Hiberbarik merkeze götürülmelidir ve de su altı hekimlerinin yönergeleriyle basınç odasında tedavi altına alınmalıdır.

Vurgun Nasıl Önlenebilir?

Dalış sporunu yapmak için uluslararası tanınmış bir sertifikaya sahip olunmalıdır. Bu nedenle dalışın içerdiği riskler ve yapılması gerekenler öğretilmelidir dalacak kişiye.

Eğer dalışı doğru planlarsanız, dalış planına ve kurallarına uyarsanız herhangi bir problem yaşamazsınız. Gerektiğince eğitim almış bir dalgıç, Vurgun riski almadan su yüzeyine geri dönebilme becerisine sahiptir. Bu nedenle dalışın derinlik ve süre limitlerine uyarsanız ve doğru çıkış prosedürlerini uygularsanız, dalış çok güvenli ve en keyifli sportif aktivitelerden biri olarak, hayatınıza renk katmaya devam edecektir.

Konu Hakkında Görüşünü Bildir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.