Türkiye GPS Jammer ile Yunan Araştırma Gemilerini Engelliyor Mu?
  1. Anasayfa
  2. Haberler

Türkiye GPS Jammer ile Yunan Araştırma Gemilerini Engelliyor Mu?

1

17 Mayıs 2018’de Güney Kıbrıs’ın Limassol limanında demirde bulunan bir Açık Deniz Yardım gemisi, uzun bir süre boyunca GPS sinyalini kaybetti. Daha sonra yine Limassol limanında, aynı gemi 18 -22 Mart tarihleri arasında tekrar GPS sinyallerini kaybetti. Sonrasında Limassol limanında ayrıldığında, 22 Martta güneye doğru yol aldığı sırada, GPS sistemi tekrar çalışmaya başladı. Türkiye GPS jammer ile yunan araştırma gemilerini engelliyor mu?

Peş peşe yaşanan bir kaç olay; 

18 ve 23 mart 2018 tarihleri arasında, Batıdan Larnaca’ya doğru yaklaşırken ve sonrasında demirde iken yine aynı Off-shore destekleme gemisi periyodik olarak aynı problemlerle karşılaşmış ve GPS sistemini tamamen kaybetmiştir. Gemi 24 Mart tarihinde limandan ayrılıp Güney Kıbrıs’ın 16 mil açığına doğru ilerlediğinde ise GPS sistemi tekrar çalışmaya başlamıştır.

18 – 24 Mart tarihleri arasında, Off-shore gemisi Limassol’un liman açıklarında iken tekrar GPS sistemini kaybetmiştir.

1923 Mart tarihleri arasında 2 adet Offshore destekleme gemisi Mısır’ın Kuzeyine doğru ilerlerken, GPS karışıklığı yaşamış ve pozisyonlarını kaybetmişlerdir.

23 Mart 2018 tarihinde US MARAD isimli kuruluş 2018-004A isimli uyarıyı yayımlayarak 18-22 Mart tarihleri arasında 32-24.0N 029-29.9E mevkiinde GPS sinyal karışıklıklarının meydana geldiğini duyurmuştur.  Buna ek olarak 5 diğer gemide aynı problemi yaşamış ve Port Said ile Güney Kıbrıs arası uçuş yapan bir uçakta mısır yetkililerine GPS karışıklığı yaşadığını rapor etmiştir.

Güney Kıbrıs ve Mısır Petrol araması için anlaşmışlardı

Şubat ve Mart aylarında, Güney Kıbrıs ve Mısır aralarında protokol imzalayarak ortak petrol arama anlaşması imzalamış ve Aphrodite yataklarında toplamda 4,5 trilyon metreküp’lük gazın çıkarılması konusunda anlaşmışlardır.

Yine açık kaynaklara yani gazete ve dergilerde yer alan haberlere göre Türk Savaş Gemisi, İtalyan Enerji Arama gemisi Eni’yi Güney Kıbrısın doğusuna doğru ilerlerken arama çalışması yapmak isterken engellemiştir. Aynı gemi yine benzer engellemeleri arama çalışmaları yaparken 2 hafta öncede yaşadığını ifade etmiştir.

Türkiye, 15 Temmuz 1974 tarihinde  Türkiye, Yunan uyruklu Kıbrıslı’ların yaşadığı adaya saldırı düzenlemiştir. (SÖZDE) Bu saldırı neticesinde 20 Temmuz 1974 tarihinde  Türkiye İSTİLASIYLA şimdi ki adıyla bilinen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kurulmuştur. (SÖZDE). Birleşmiş milletlere göre KKTC ise, Kıbrıs’da işgalci devlet olarak tanınmaktadır ve sadece Türkiye tarafından tanınmaktadır. (SÖZDE). Yunan uyruklu Kıbrıslılar uluslararası tanınan bölgede yaşamakta ve burası Kıbrıs olarak bilinmektedir ve Kıbrıs (Güney Kıbrıs) komşusu Mısır ve İsrail ile Enhanced Economic Zone  anlaşmasını imzalamıştır.

Türkiye, Petrol ve Gaz arama çalışmalarında KKTC’nin izni olmadan çalışma yapılmasına müsaade etmemektedir ve Türk Savaş gemileri fiziksel olarak Yunan uyruklu kıbrıslıların direkt olarak arama tarama yapma çalışmalarını 2017 yılından itibaren engellemektedir. (SÖZDE).

Küresel Pozisyon Belirleme Sistemi yani GPS, 1955 yılında Amerikan hükümeti tarafından geliştirilmiş ve Amerikan hava sisteminin kullanımına sunulmuştur. Sisteme göre, alıcı en az 3 uydudan mevki alarak bunları üçgene döker ve hesaplamalarla pozisyonu belirler. Hesaplanan pozisyon ise numaralarla yani datum referansına göre mevkiyi verir.

GPS sinyalleri bir tür radyo sinyali olup uydulardan dünyada doğru devamlı yayın yaparlar.  Uydular yörüngeden uzaklaştığında sistem zayıflar ve ne zaman uydular yerden 12 000 mil mesafeye geldiğinde sistem tekrar güçlenir ve bu durum yine atmosfer durumuna bağlı olarak da değişir.

GPS engelleme sistemi, yani diğer adıyla da bilinen Jammer özelliği, Ses dalgası üretilerek (Noise), GPS sinyallerinde karışıklığa sebep olur ve böylece fix mevkii saptama da hata meydana gelir.

GPS Jammer’ları sadece kara bazlı sistemlerde değil aynı zamanda askeri gemilerde de bulunmaktadır örneğin, denizaltılarda ve drone tip hava ekipmanlarında da bulunmaktadır.

Askeriye kullanılan muhtelif –karşıt Jammer sistemi frekansları, Türkiye’de Eletronik Savaş sistemi olarak askeri güçlerde 10 yıllardır doktrin olarak öğretilmektedir. (Makalenin Yorumu).

Sonuç Olarak

Petrol ve gaz  arama işlemi, boru hattı döşenmesinde GPS‘ten alınan pozisyon hesabı çok büyük bir paya sahiptir. Özellikle de 1000 metre derinlikte arama işlemi yaparken.

Dp ships olarak adlandırılan Off-shore yardım gemileri de arama tarama alanlarına sıklıkla girmekte ve burada çalışmalar yapmaktadır.

Jammer etkisinde dolayı pozisyon yokluğu durumunda, Off-shore petrol ve gaz arama işlemlerinde dolaylı olarak silah veya öldürücü silah olarak adlandırılmaktadır ve arama çalışmalarında istenmeyen uzamalara ya da gecikmelere sebep olmaktadır. (Dergiye Göre). Limassol ve Larnaca limanları Yunanlı Kıbrıslıların ana  lojistik limanları olup Kıbrıs Cumhuriyetinin (Güney Kıbrıs)  Off-shore petrol ve gaz lojistik noktasıdır. (Dergiye göre).

Kıbrıs’ın güneyinden 16 deniz mili açıklarında, Kıbrıs ve Mısır arasında yapılan bu engelleme işlemi göstermektedir ki BİRDEN fazla Jammer etkisine sahip cihazların aynı anda devreye sokulduğunu göstermektedir.

Türk Savaş gemilerinin kuvvetle muhtemel gelecekte de aynı işlemi yapacakları görülmektedir. GPS engelleme sistemi çok işlevsel bir araçtır ve Politik ya da ölümcül tehlikeler yaratmadan Off-shore Petrol ve Gaz arama işlemlerini engellemektedir. (Makaleye Göre).

Yukarıda anlatılanlarda DenizcilikBilgileri.com olarak hiçbir yorumumuz olmayıp tüm yazı; DNK Intelligence & Operations  Center (IOC) adlı Norveç merkezli bir araştırma kuruluşuna aittir. Dileyenler makaleyi İngilizce olarak siteye girip üye olarak okuyabilirler.

Intelligence & Operatıons Center (IOC) at DNK (Norwegian Shipowner’s Mutual War Risk Insurance Association).

Analist: Stein Are Hansen

Konu Hakkında Görüşünü Bildir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.