Tekne Sabitleyiciler ve Gyroskop
  1. Anasayfa
  2. Teknik Bilgi

Tekne Sabitleyiciler ve Gyroskop

0

Gyro pusulalar denizciliğin yanı sıra havacılıkta, uzay teknolojisi gibi pek çok değişik alanlarda kullanılmaktadır. Bugün artık cep telefonlarımızda dahi bu teknoloji kullanılmaktadır. Yakın zamanda hatırlarsanız Pokemon Go adlı bir oyun vardı ve bu oyun da jiroskop özelliğini kullanarak pokemonların gerçek hayattaymış izlenimi vermektedir. Gyroların kullanım alanları sadece yön bulmada kullanılmamaktadır.

Amerikalı bir denizcilik firması tarafından Jiroskop mantığı baz alınarak teknelerde sabitleyici geliştirilmiştir. Bu sayede swell durumlarında tekneniz 1 derece kadar yalpa yapmaktadır. Olayın mantığı ise tamamen jiroskopun çalışmasına bağlıdır.

Bir teknede, suyun olağan dalgalanması tork adı verilen itiş gücünü oluşturarak dönen jiroskopu harekete geçirir. Bu dengeleyici jiroskoplar da tekne sallandıkça jiroskop öne ve arkaya eğilir. Dengeleyiciler teknenin kıç tarafını düzeltmek için dönen jiroskopun dikey ekseninden itilerek üretilen enerjiyi kullanıyor. Bu, temelde bir sörfçünün dalga yüzeyiyle eşleşmek için sörf tahtası üzerinde vücudunun pozisyonunu ayarlamasıyla aynı prensiptir.

En Büyük Sorun Sistemin Kapladığı Alan ve Ağırlığıydı

Kısa zaman öncesine kadar en büyük problem, jiroskopların 100 ton ağırlında devasa makineler oluşuydu. Güçleri tekerleğin dönüş hızına veya tekerleğin ağırlığına veya çapının genişliğine bağlıydı. Dolayısıyla üniteler hantaldı ve çok fazla güce ihtiyaç duyuluyordu. Bu da daha geniş teknelerde kullanılmasına engel oluşturuyordu.

1970’lerde daha küçük gemiler için alternatif olabilecek palet sabitleyiciler icat edildi. Bir kanoda gövdeyi dengede tutabilmek için hızlıca kürek çektiğinizi hayal edin. Fakat paletler etkili olmasının yanı sıra çok fazla güç gerektirir ve doğal olarak sürüklenmeyi arttırırlar. Böylece 2000’li yılların başında, Seakeeper imkansız gibi gözükeni yaratmayı denemeye karar verdi: Küçük gemiler için jiroskopik sabitleyici.

Jiroskopu küçültmek için tüm makineyi sürtünmeyi azaltmak amacıyla bir vakum içerisine yerleştirdiler ve klima boyutuna geldi. Sistem, soğutucu yakalar aracılığıyla yatakların üst ve alt tarafına akan kapalı döngü soğutma sistemine dayanıyor, sürtünme nedeniyle kaçınılmaz olarak ortaya çıkan ısı gres yağını eritmeden yataklardan çekiliyor.

Vakum içersinde çalıştığı için, 18 metre uzunluğundaki bir tekneyi dengede tutabilmek için ihtiyaç duyulan enerji bir saç kurutma makinasıyla aynıdır. Seakeeper şu anda dünyadaki en küçük sabitleyiciler olan 9 metrelik teknedekiler için bir bölüm yapıyor.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=f4vZtk1jZ5Q[/embedyt]

Konu Hakkında Görüşünü Bildir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.