Tekne bakımı işi bitmez. Bir gün güvertedeki kurumuş kuş pislikleriyle uğraşırsınız, bir gün tuvaletin damlatan borusuyla. Halatlar tuzdan kurur, tuvaletten koku gelir, serpinti körüğünün fermuarı sıkışır, jelkot çizilir vesaire… Tüm bunlar ufak tefek işler olsa da düzeltilmesi vakit alır, can sıkar. İhmal ederseniz küçük sorun büyür, sizi daha da uğraştırır. Bu küçük ama zaman zaman sinir bozabilen sorunların üstesinden gelmek basit ve pratik yöntemlerle sadece birkaç dakikanızı alır.
İşte 35 Öneri
- Korozyona uğramış ya da paslanmış alüminyumu bir parça kırıştırılmış alüminyum folyoyla temizleyebilirsiniz.
- Pasları temizlemek için bakır bulaşık teli kullanabilirsiniz. Bulamıyorsanız bulaşık bezi de olur. Üzerine döktüğünüz bir parça sıvı çamaşır deterjanıyla birlikte temizledikten sonra bölgeye bir de fiberglas cilası sürerseniz ileride oluşacak pasları geciktirmiş olursunuz.
- İnatçı pas lekelerini ve metallerdeki renk bozulmalarını mantar tıpa yardımıyla giderebilirsiniz. Önce mantar tıpanın düz olan alt kısmını iyice ıslatın. Ardından sorunlu bölgeye sürtün. Zımpara görevi görecek olan mantar bu lekeleri kısa sürede ve fazla emek harcamadan temizlemenizi sağlar.
- Alüminyumu hava 10˚’den soğuksa parlatmayın. Aksi takdirde metal çok kolay çizilir.
- Özellikle kaymaz yüzeye sahip, kalıp halinde üretilmiş GRP’yi delmek jelkota zarar verebilir. Bunu engellemek için deleceğiniz bölgenin üstüne maskeleme bandı yapıştırın. Yalnız matkap ucunun keskin, hızının da yüksek ayarda olmasına dikkat edin.
- Jelkotu, yüzeyine zarar vermeden kolayca temizlemek için şu karışımı hazırlayabilirsiniz. Bir yemek kaşığı amonyak ve 250 mililitre % 70 konsantrasyonlu izopropil alkolü 500 mililitre suya karıştırın. Bu karışımla jelkotu temizledikten sonra bol suyla yıkayın.
- Teknenizin gövdesini ilk günkü parlaklığına kavuşturmak için jelkotu şu karışımla hafif hafif fırçalayın: İki yemek kaşığı mısır nişastası, 125 mililitre amonyak ve 125 mililitre beyaz sirkeyi 3,8 litre ılık suya katın ve çözülünceye kadar karıştırın.
- Güvertede fiberglas üzerinde ayakkabıların sürtmesinden oluşacak izleri temizlemenin en güzel yolu bildiğimiz okul silgisiyle lekeleri silmektir. Silgi yerine kuru bakır bulaşık teli de kullanabilirsiniz.
- Güvertede kuruyan martı pisliklerini temizlemek zaman alır. Ama kolayı var. Bulaşık bezini pisliğin üzerine örtün. Üzerine biraz yemeklik sıvı yağ damlattığınız bezi pisliğin üzerinde bir süre bekletin. Yağ sayesinde pisliğin yumuşadığını göreceksiniz. Sonra kolayca temizleyebilirsiniz.
- Yazın özellikle güneyde teknenizi ağaçların altına demirlediğinizde güverteye dallardan reçine damlayabilir. Sertleşen reçineyi gidermek için zift temizleyiciler en iyi çözümdür. Bu ürünü otomobil yedek malzemeleri satan dükkanlarda bulabilirsiniz.
- Fiberglası deldiğinizde etrafında oluşabilecek örümcek ağı gibi çatlakları engellemek için matkabın ucunu mumla kayganlaştırın. Böylece matkap ucu içeriye daha rahat girer ve deldiği bölgeye daha az zarar verir.
- Çelik parçaların parlaklığını daha uzun süre korumasını istiyorsanız çareniz limon. Limon kabuğunun dış yüzeyini çeliklerin üzerine sürttüğünüzde içeriğindeki yağ sayesinde ilk günkü gibi parladığını göreceksiniz. İçerideki mobilyalar için de şişelerde limon yağını kullanabilirsiniz. Teknede bulundurduğunuz ilk yardım çantasındaki alkol de işinizi görür. Ayrıca mobilyalarınızı dezenfekte eder.
- Paslanmaz çeliğin rengi bir süre sonra bozulmaya başlar. Bunun ilacı da karbonattır. Bulaşık süngerinin üzerine biraz karbonat dökerek çeliklerdeki renk bozulmasını giderebilirsiniz. İşlemin ardından bölgeyi durulayın.
-
Metallerdeki pas lekelerini temizlemek için bir yemek kaşığı kabartma tozunu bir çay kaşığı tatlı suyla karıştırın. Bu karışımı temizlemek istediğiniz metal bölgenin üzerine nemli bir bez yardımıyla yayın ve bir parça alüminyum folyoyla ovun.
- Yelkenlerinizdeki küfü temizlemek için 375 mililitre beyaz sirke ve iki yemek kaşığı sıvı deterjanı 3,8 litre suyla karıştırın ve küflü bölgeye uygulayın.
-
Fiberglas ya da jelkottaki küfü temizlemek için karbonat ya da kabartma tozunu hamur haline getirecek kadar suyla karıştırın. Küflü bölgeye bu hamuru sürün ve 30 dakika bekletin. Sonra da suyla yıkayın.
-
Maskelediğiniz bir bölgeyi bantlardan temizlerken geriye mutlaka yapıştırıcı artıkları kalır. Bunun için önce bandı temizleyebildiğiniz kadar temizleyin. Ardından üzerine biraz yemeklik sıvı yağ damlatın ya da WD-40 sıkın. Bir gece bu halde bırakın. Ertesi gün çıkmakta inat eden parçaların vıcık vıcık olduğunu göreceksiniz. Plastik bir raspayla kalan parçaları temizleyin. Ardından temizlediğiniz bölgeyi, üzerine beyaz ispirto döktüğünüz bir bezle silin. Yalnız ispirtonun plastiğe zarar verdiğini unutmayın.
- Teknenizin gövdesine yapıştırdığınız inatçı bir vinilden kurtulmak için saç kurutma makinesi kullanabilirsiniz. Bu sayede yumuşayan yapıştırıcıyı, eski bir kredi kartı yardımıyla kazıyın. Gövdeye zarar vermemek için saç kurutma makinesini düşük ısıda kullanın.
- Gövdedeki bir yazıyı temizlemek için boyalı bölgenin üzerine fırın temizleyicisi sıkın. 10 dakika bekleyin. Bu arada boyalı kısımda baloncuklar oluştuğunu göreceksiniz. Artık sabun ve suyla temizleyebilirsiniz.
- Tuvaletteki küflerden mi muzdaripsiniz? Cevabı yine fırın temizleyicisi. Yalnız uygulamadan önce tuvaletin havalanıyor olmasına dikkat edin. Sonra küflü bölgelere fırın temizleyicisini sıkın. Beş dakika bekledikten sonra nemli bir bezle temizleyin. Ulaşamadığınız köşeler için de fırça kullanabilirsiniz.
- Teknedeki hortumları değiştirirken en büyük dert yenisinin bir türlü yerine oturmamasıdır. Bu işi kolaylaştırmak için hortumun ucunu sıcak suya sokun. 10 dakika beklettikten sonra yumuşayan hortum ucu yerine kolaylıkla girer. Eğer yeterince yumuşamazsa bu süreyi 20 dakikaya da uzatabilirsiniz.
- Bir yeri boyarken kazara damlayan boyayı temizlemek için önce bölgeyi ılık ve sabunlu suyla yıkayın. Ardından etrafını temiz bir bezle sardığınız Ispatulayla boyaları kazıyın.
- İçtiğiniz kolanın gazı kaçtıysa atmayın, onun yerine tuvalete dökün. En az bir saat bekledikten sonra sifonu çekin.
- Koku yüzünden mecbur kalmadıkça içeri girmek bile istemiyor musunuz? Bu kötü kokuları gidermenin çözümü karbonat. Karbonatı, kokuya neden olan tuvalet, duş ya da lavabo deliğine bolca dökün. Mümkünse 48 saat bekletin. Sonrasında içeride koku kalmayacaktır.
- Sabahları yağan çiy içeriğinde asit ve kirli partiküller barındırır. Çiy gün ışığıyla birleştiğinde tik cilasına zarar verir. Bu yüzden tekneye her gittiğinizde güverteyi yıkayın.
-
Yelkenleri katlarken kırışık olmamasına kesinlikle dikkat edin. Bu kırışıklıklar bir süre sonra yelken kumaşına ciddi anlamda zarar verir. Ayrıca balon yelkenleri de mutlaka çantasının içinde kuru şekilde saklayın.
-
İçeriye bir yerlerden su giriyor ama çatlağı bir türlü bulamıyor musunuz? Saç teli kalınlığındaki çatlakların yerini bulmak oldukça zordur. Bunun için gıda boyası kullanabilirsiniz. Su sızan yere gıda boyasını sürün (tercihen kırmızı). Güverteyi yıkadıktan sonra hemen içeri girip boyadığınız yere bakın. Boyadaki sızıntı çatlağın yerini ele verecektir. Ancak boyayı hemen temizleyin ki leke bırakmasın.
- Serpinti körüğünde oluşan bulanıklığı temizlemek için mobilya cilası kullanabilirsiniz. Cila, ileride günlerde oluşacak bulanıklığı da geciktirir.
- Serpinti körüğündeki fermuar zor açılıp kapanıyorsa üzerine süreceğiniz dudak koruyucu onu inadından vazgeçirecektir. Eğer fermuar sıkıştıysa kurşun kalem ucu ya da beyaz mum yardımıyla açabilirsiniz. Bir miktar sıvı yağ da kullanabilirsiniz.
- Fermuar inatla kapanmak istemiyorsa üzerine saç spreyi sıkın. Bir süre kurumaya bırakın. Yeniymiş gibi rahatlıkla kapandığını göreceksiniz.
- Uzun süre temizlenmeyen halatların ömrü kısa olur. Halatlarınızı çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz. Ancak makineye atmadan önce file bir çantaya ya da bulamıyorsanız yastık kılıfına koymak şartıyla. Aksi takdirde makineden dev bir düğüm çıkarabilirsiniz. Halatları ılık suda, yumuşak bir deterjan ya da marin deterjanla yıkayabilirsiniz.
- Tuzdan sertleşmiş halatları yumuşatmak için şu karışımı kullanın: 125 mililitre yumuşatıcıyı 7,5 litre suyla karıştırın ve halatları bu suyun içinde gece boyunca bekletin. Doğrudan güneş ışınlarına maruz kalmayacak şekilde kurutun. Yeni almışsınız gibi yumuşacık olacaktır.
- Ocağın üzerindeki dolaplara kesinlikle yiyecek koymayın. Pirinç gibi kuru gıda maddeleri dahi ocaktan gelen ısı nedeniyle bozulur.
- Tik güvertede zaman içinde küçük çökmeler meydana gelir. Bunu düzeltebilirsiniz. Nemli bezi düzelteceğiniz bölgenin üzerine koyun. Üzerine orta ısıdaki ütü tutun. Rutubet göçen bölümün yine şişmesini sağlar. Ancak dikkat edin yakmayın!
- Motorunuzda arızaya yol açan kirli yakıttan dertliyseniz şunu deneyin. Yakıt ikmali yaptığınız giriş borusuna koni şeklindeki kahve filtrelerinden bir tane koyun. Birkaç litre yakıtı depoya doldururken bu filtrenin içinden akıtın. Sonra filtreyi alın ve oradaki atıkları kontrol edin.
Kaynak:Navia