Suda Boğulan Kazazedeye Müdahale
  1. Anasayfa
  2. Teknik Bilgi

Suda Boğulan Kazazedeye Müdahale

0

SUDA BOĞULMA

Bu tür boğulmada, nefes borusu ve akciğerlere su dolar, ya da nefes borusu boylece “spazm” olur; bu durum kuru boğulma diye bilinir. Bu takdirde kazaya uğrayanın ciğerlerindeki suyun boşaltılması için vakit kaybetmemek lazımdır.

Ciğerlerde tıkanma çok çabuk oluşur, ama belirtisi ancak bir kaç saat sonra görülür. Kurtanlan kaza kurbanının mutlaka hastahaneye şevki gerekir.

Kaza kurbanı soğuk suda boğulmuşsa, ısıtma işlemi de önem taşır. (Bununla birlikte, aşırı titreme, beynin yaşamasını sağladığından, çok soğuk suda kalan kazazedenin kurtarılması güvenceye alınmış olabilir.)

TEŞHİS VE BELİRTİLER

■ Kaza kurbanının dudaklarında, ağız ve burnunda köpüklenme görülür.

AMAÇ

Gerek görülür görülmez, kazaya uğrayanın hava almasını sağlamak. Kendisini hemen hastahaneye sevketmektir.
Tedavi yöntemini açıklamaya başlamadan, öncelikle Kalp masajı ve suni tenefüsün anlatıldığı videoyu izlemenizi tavsiye ediyoruz

TEDAVİ

1) Kazaya uğrayanın ağız ve burnundaki yosun ve otların giderilmesi ve hemen yapay solunuma başlanması gerekir. Halen suyun içinde bile olsa, yapay solunuma orada başlamak mümkündür.Derin suda bulunulduğunda, bir kolu kazaya Uğrayanın sırtına destek etmeli, öbür eli başa destek verip, burnu tıkayarak ağızdan ağıza solumalıdır. Derin suda boğulanın dışarı çekilmesi sırasında, kendisine zaman zaman nefes vermeyi ihmal etmemek lazımdır. Dünyaca kabul gören solunum ve masaj sayısı, öncelikle 2 nefes akabinde 30 kalp masajı şeklindedir.

blank

2) Boğulanı dışarı, sert bir zemine alınca,  solumasının kontrol edilmesi, nabzının sayılması ve gerekiyor ise yapay solunuma ve kalp masajına devam edilmesi  icabeder.
blank

3) Kazaya uğrayan kendi kendine nefes alıp vermeye başlayınca, onu dinlenme konumuna almalıdır. Bu pozisyon ciğerde bulunan suyu yer çekimi ile ciğerlerden süzülerek çıkmasına vesile olacaktır.
blank

4) Kendisini ısıtmalı. Mümkünse ıslak giysilerini alıp, kurutmalı. Kendisine yedek giysiler sağlanmalı, havlu gibi malzeme temin ettikten sonra ısıtılmasını devam ettirmelidir.

Hastahaneye kaldırılmasını temin etmeli, tedavi konumunun idamesi sağlanmalıdır.

Kaynak: İlkyardım El Kitabı – İnkılap Yayınları

Konu Hakkında Görüşünü Bildir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.