Pilot Alma ve İndirme Donanımları
  1. Anasayfa
  2. Teknik Bilgi

Pilot Alma ve İndirme Donanımları

0

Pilot alma ve indirme donanımları değişikliği, IMO resolution 308 (88) 2010 kararı ile yeni Pilot alma/indirme donanım standartlarında değişiklikler 1 Temmuz 2012 den itibaren yürürlüğe girdi. Eski ve yeni arasındaki değişiklikleri yukarıdaki resimde daha kolay görebiliriz.

Pilot Alma ve İndirme Donanımları
Pilot Alma ve İndirme Donanımları

1- MAN-ROPES: Emniyet halatının çapı en az 28mm en fazla 32 mm olarak belirlenmiş. Side-Ropes ise (Çarmıh halatı) en az 18 mm çapta olacak. Ayrıca SOLAS V/23 Paragraf 7.1 de emniyet halatlarının mapalara bağlı olarak pilot istediği anda kullanıma hazır olması gerektiği de yeni değişiklikle vurgulanmış. “man-ropes shall be fixed at the rope end to the ring plate fixed on deck and shall be ready for use when the pilot disembarks, or upon request from the pilot approaching to board (the manropes shall reach the height of the stanchions or bulwarks at the point of access to the deck before terminating at the ring plate on deck)”.

2- MAXIMUM 9 STEPS: Spreader’lar arası 8 basamaktan 9 basamağa çıkarılmış

3- 31-35 cm: Basamaklar arası 30-38 cm den 31-35 cm ye düşürülmüş

4- 6 METRES unobstructed ship’s side: gemi bordasında pilot botunun yanaşacağı bölümün 6 metrelik kısmında engel olmaması gerekiyor.

5- Ladder Firmly Attached to Ship’s Side. 1.5m above Accomodation Platform Eskisi “ladder to rest firmly against ship’s side” şeklindeydi. Yenisinde pilot çarmıhının sadece bordaya yaslanması yeterli görülmeyip aynı zamanda sıkıca bağlanması isteniyor. Fakat SOLAS’daki metinde hem çarmıh hem de man-ropes un bordaya rapt edilmesi gerektiği belirtilmiş. Man-ropes konusunda posterde bir uyarı olmamakla birlikte bazı limanlar bunu özellikle istiyorlar. Örneğin Sydney limanının da man-ropes ‘unda bordaya bağlanması gerekiyor.

6- Accommodation Ladder SecuringSadece çarmıhı değil borda iskelesi de gemi bordasına rapt edilmeli.

7- MAXIMUM 45° SlopeBorda iskelesinin izin verilen dikliği 55°den 45°ye düşürülmüş.

8- The lower Platform Shall be min. 5 Metres Above the SeaEskisinde deniz durumunu göre alt tava-deniz mesafesi 3 ila 7 metre olabilecekken, yeni düzenlemede alt-tava deniz mesafesi en az 5 metre olarak düzenlenmiş.

9- Yenisinde pilot çarmıhının sadece bordaya yaslanması yeterli görülmeyip aynı zamanda sıkıca bağlanması isteniyor.

10- NO! The steps must be horizantal and chocks under the steps must be tightly secured: basamaklar yatay olmalı ve muskalar sıkıca emniyete alınmış olmalı.

11- NO! The steps should not be painted, dirty or slippery: Basamaklar boyasız, temiz ve kaymaz olmalı.

Nerelerde Hata Yapıyoruz

1- En ciddi hata –ki pilotlar için hayati önemde, pilot çarmıhlarının kontrollerinin yeterli etkinlikte yapılmaması. Bu çarmıhlar bitkisel halattan yapılıyor. Bitkisel halatın en büyük düşmanı da nemdir. Eğer çarmıhı kuru olarak muhafaza etmez, nemli bırakır veya tam kurumadan üstelik hava almaz naylon bir örtüyle kapela ederseniz, çok kısa sürede üreyen bakteriler nedeniyle çürümesine neden olursunuz. Şunu hatırlayalım; 3 yıl önce, IMO tavsiye kararları doğrultusunda, filikalara personel indirip bindirmeyi su seviyesinde yapmaya başladık. Önce kopan filika başparimalarından gol yedik sonra da, gemiyi terk çarmıhlarından 2 si koptu. Burada temel etken bu malzemelerin doğru koşullarda muhafaza edilmemiş olmasıydı. Ama şunu da ayrıca dikkate almalıyız. Bu malzemelerin sörveyleri SOLAS I/6, 7, ve 8 gereği 5 yılda bir yapılıyor. Oysaki bitkisel halatlar (sentetiklerde güneş ışığı ve UV ye maruz kalıyorsa-ki kalıyor) 5 yıl dayanmıyor. Detaylı kontrollerin her kullanımdan önce mutlaka yapılması gerekiyor.

Pilot Alma ve İndirme Donanımları
Pilot Alma ve İndirme Donanımları

2- Çarmıhı ve Borda iskelesini gemi bordasına rapt etmiyoruz. Oysa borda da buna uygun gömme mapalar var. (Bazı gemilerimizde tek gömme mapa var, yeni değişikliklere göre önlem alınması ihtiyacı doğuyor). Bireysel emniyet tedbirlerini almış, yani can yelekli ve emniyet kemeri olan bir usta gemici bu bağlantıları kolaylıkla yapabilir. Hele gemi ters tarafa meyilli ise veya az da olsa yalpa varsa, çarmıh bordadan ayrılıyor.

3- Bir önemli hata da pilotun alt tavada karşılanmamasıdır. Bütün posterlerde karşılayan zabit alt tavadadır ama nedense bizim zabitlerimiz üst tavadan eğilirler. Burada stajyer değil, zabit diye özellikle belirtiyoruz. Pilotu karşılamak zabitlerin görevidir.

4- Ayrıca Pilot boarding istasyonunda bir el incesinin daima hazır olması gerekiyor. Bu da sıklıkla unutulan konulardan biridir.

Konu Hakkında Görüşünü Bildir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.