Halat operasyonları bir gemi için ciddi risk teşkil etmektedir. Manevra sırasında çok ciddi kazalar meydana gelmiş ve hatta ölüm hadiseleri yaşanmıştır. Halat manevraları sırasında personelin daha dikkatli olması için endüstri tarafından Snap-Back Alanları (Zone) tanımı getirilmiştir. Peki Manevra Snap-Back Alanları Gereksiz Midir ?

Kelime anlamı olarak Snap-Back Zone; Halatın kopması durumunda yük altında bulunan halat barındırdığı yüksek enerji sebebiyle tekrar yüksek bir hızla bulunduğu uca geri gelmek isteyecektir. İşte bu duruma Snap-Back Zone denilmektedir. Bu alanların güvertede tanımlanması personel için bir uyarı mekanizması oluşturmaktadır.
Yaşanan Kazalar
Gecen yıl LNG tanker olan Zarga gemisinde yasanan halat kopması hadisesi ise bizlere Snap-Back alanlarının da yeterli olmadığını göstermiştir. Bu kaza sırasında Güverte Zabiti, tanımlı alan dışında durmasına rağmen halat kopmuş ve Zabit ölmüştür.
Halat manevralarında, vira ederken halat deste durumuna gelir ve halatın kopması durumunda hangi yöne doğru salınım yapacağını kestirmek zordur. Çünkü bunu etkileyen faktörler vardır; loçanın konumu, tamburun konumu ve halatın verildiği yön gibi.
Halat tambur ve loca etrafından geçtiğinde kompleks bir snap-back alanı oluşturur. Bu sebeple güverteye snap alanlarını boyamak tüm snap senaryolarına göre ancak faydalı olabilir.
LNG Zarga kaza arastırması sonucu İngiltere Denizcilik Ajansı ( UK Maritime and Coastguard Agency) Emniyetli çalışma kitabında (Code of Safe Working Practise) bu problem tekrar ele almış ve denizcilere tavsiyede bulunmaktadır.

Code 26.3.2’ye göre tüm manevra alanları Snap- Back zone olarak tanımlanmalı ve buradaki personel bu tehlikenin farkında olmalıdır.
Code 26.3.3’e göre güverteye alan boyamak gereksizdir çünkü bu personelde yanlış emniyet hissi uyandıracaktır.

Sonuç olarak, halat manevralarına katılan personel halatın kopma riskinin farkında olmalıdır. Sadece halatın izlediği yöne bakarak emniyetli alan tahsis etmek yaşanılan kazalarda göstermektedir ki bu yöntem emniyetli degildir.