Denizcilik endüstrisine baktığımızda meydana kaza ve yaralanmaların %90’lık bölümü personel hatası dediğimiz kişisel hatalardan kaynaklanmaktadır. Yaralanmalara baktığımızda ise bu kazaların tamamına yakına kişi hatasından kaynaklanmaktadır. Bu kazaları önlemek ise aslında çok kolaydır. Alınacak bazı tedbirlerle daha sağlıklı çalışma ortamı oluşturmak mümkündür.
a) Başın Korunması
Aşağıdaki bölgelerde yapılan çalışmalarda herkes kask kullanılmalıdır.
- Güvertedeki manevra yerlerinde
- Yukarıdan bir cismin düşme riski görülebilen açık güvertede, örneğin açık güvertede yapılan birçalışmanın üzerinde yüksek bir yerde veya direkte çalışma yapılıyor ise.
- Tüm yük güvertelerinde
- Makine Dairesinde ve çalışma mağazalarında.
- Tanklarda ve Void space’lerde ve koferdamlarda.
- Kaptan tarafından gerekli görülen tüm alanlarda.
- Filika, Yangın ve diğer Emergency Talimler yapıldığında.
b) Ayakların Korunması
Aşağıdaki bölgelerde yapılan çalışmalarda herkes emniyetli iş ayakkabısı / çizme kullanılmalıdır.
- Dış mahallerde, manevra yerleri dahil
- Tüm yük güvertelerinde
- Makine Dairesinde ve çalışma mağazalarında.
- Kuzine ve aşçı hane ile ilgili tüm bölümlerde.
- Tanklarda ve Void space’lerde ve koferdamlarda.
- Tamir yapılıyor ise yaşam mahalli içinde.
- Filika, Yangın ve diğer Emergency Talimler yapıldığında.
- Kaptan tarafından gerekli görülen tüm alanlarda.
Fazla su toplanma riski olan yerlerde çizme giyilmelidir. Normal ayakkabılar iş yapılmadığı sürece daima giyilmelidir. Uygun olmayan ayakkabıların gemilerde giyilmesine izin verilmemelidir. Ayakkabıların altındaki kaymayı önleyen oyuk veya çiziklerin örneğin yağ atıkları ile dolmamasına dikkat edilmelidir.
c) Kulakların Korunması
- Kulak koruyucuları, sesli bir makine veya ekipmanın kullanıldığı bölgelerde tüm personel tarafından takılmalıdır. Bununla ilgili işaretler bu tür mahallerin girişinin dış kısmına asılarak gerekli uyarı sağlanmalıdır.
- Kulak tıkayıcılar, yağlanma veya tozlanmaları sonucu kulaklarda enfeksiyona sebep olabilirler ve gürültülü yerlerde uzun süreli kullanımları tam bir koruma sağlamazlar. Bu nedenle kullanımları tavsiye edilmez.
d) Yüz ve Gözlerin Korunması
- Kaynak gazla kesme ve taşlama yaparken belirtildiği şekilde Yüz koruyucuları kullanılmalıdır.
- Gözlükler kendi başlarına yeterli bir koruma sağlamazlar bu nedenle kullanılacak olan madde veya ekipmanda belirtilen korunma yöntemlerine göre ve yabancı cisimlerin göze kaçma riskiolabilecek durumlarda kullanılmalıdırlar. Örneğin: raspa, boya, kimyasal gibi.
- Emniyetli bir görüş alanı koruyucu gözlük kullanımı için bir opsiyondur ve güzel bir görüş alanısağlar fakat koruma açısından aynı şey söylenemez.
- Ultra viyole veya infra red ışınların göze zarar vermesi söz konusu ise karartılmış yüz veyagöz koruyucular kullanılmalıdır. Örneğin kaynak veya gazla kesim yaparken.
e) Ellerin Korunması
Genel olarak çalışmalarda özellikle makine veya tel ve halatlarla çalışılıyor ise yüzük giyilmeyecektir. Merdiven tırmanırken, manevra halatları ile çalışırken, hareketli makinelere yakın çalışırken eldivenlerin giyilmesine aşırı özen gösterilmelidir. Eğer yaralanmanın derecesini arttırma riski yok ise, yapılacak işe uygun bir eldiven giyilecektir. Bunlar:
- Deri / bez (veya yerine geçebilecek) eldivenler : Pürüzlü veya keskin kenarlı, kıymık, talaş ve çok soğuk maddelere karşı koruma sağlarlar.
- Lastik Eldivenler : Elektrikle ilgili ekipman ile çalışılıyor ise.
- PVC Eldivenler : Aşındırıcı, çözücü ve diğer kimyasallar ile çalışılıyor ise.
- Isı Geçirmez Eldivenler : Sıcak maddeler ile çalışma yapılıyor ise. Örneğin; kuzine veya sıcak metal çalışmasında
- Uzun kollu / Zırhlı eldivenler : Aşındırıcı, yakıcı vs olan çeşitli maddelere karşı ve kaynak yaparken koruma sağlar.
- Et kesme eldiveni; et kesme sırasında parmak veya el kesilmesinden sakınmak için önemlidir.
f) Vücudun Korunması
Çalışmanın olduğu ilgili bölgelerde görünebilir risklere karşı yeterli korumanın sağlanması için Koruyucu Giysiler veya Tulumlar giyilmelidir.
Bütün çalışma giysileri vücuda yapışık olmalı ve üzerlerinde sallanan cep kapakları, boyun atkısı veya kemer (askı) ve cepleri dışarı çıkan tipte olmamalıdır. Sağlık ve hijyen açısından, özellikle yiyecek işi ile uğraşılıyor ise tüm giysiler mümkün olduğunca temiz tutulmalıdır. Çeşitli mineral yağlarla uzun süreli temasların deri hastalıklarına ve hatta kansere yol açacağı riskini akıldan çıkarmamalıdırlar. Giyecekler pamuk veya pamuk karışımı ve tercihen yanmaz olmalıdır. Soğuktan korunmaya karşı uygun yeterlilikte olan giyecekler giyilmelidir. Örneğin: buzlukta iken veya sıcaklığın 0 derecenin altında olması durumunda.
Yanmayı veya haşlanmayı önlemek için makine dairesi veya aşçı hanede giyilecek olan giysiler vücudun tamamını yeterince kapatmalıdır.
- Yük ve manevra güvertelerinde çalışırken özellikle geceleri görünürlüğü yüksek olan tulumlar, ceketler ve yelekler giyilmelidir.
- Tehlikeli maddeler ile uğraşılıyor ise sıçramalara karşı uygun Koruyucu Tulumlar giyilmelidir.
- Ciddi yangınlarla mücadele ederken onaylanmış olan yangınla mücadele giysileri giyilmelidir.
Bir kaç sorum var mail attım cevap verebilirseniz sevinirim.