1. Ana Sayfa
  2. İlginçler
Trendlerdeki Yazı

İstanbul Boğazın da Yalı Sahibi Olmanın Zor Yanları

İstanbul Boğazın da Yalı Sahibi Olmanın Zor Yanları
+ - 0

İstanbul gibi güzel bir şehirde, boğaza sıfır bir yalı sahibi olmak istiyorsanız aşağıda sıralanan İstanbul Boğazın da yalı sahibi olmanın zor yanları nı bilmenizde yarar var.


1. Yalı Fiyatları

blank

İstanbul’da ortalama yalı fiyatları Yukarıda ki görselde görüldüğü gibi milyonlarca TL arasında değişiyor. Bu paraya vatandaşlık veya süresiz oturum izni veren bir çok ülke var. Artık tercih size kalmış.


2- Yalının Bakım Masrafları

blank

Yalı satın aldıktan sonra bilmeniz gereken en önemli şey satın aldığınız yalı tarihi eser statüsünde olacaktır. Bir gün evinizde BakımOnarım yapmanız gerektiğinde mesela bir odanızı boyamak istediğinizde bile Kültür Varlıklarını Koruma Müdürlüğünden, yani devletten izin almanız gerekecektir. İzin başvurusu, durum incelemsi, izin onayı filan derken bu iznin çıkması ortalama 3 – 4 ay sürer.


3- Yalılarda Yaşanan İskele Sorunu

blank

Bir diğer zorluk ise deniz kenarındaki yapılarınız ile ilgili. Evinize ait bir iskeleniz veya teknenizi bağlamak için denize attığınız bir tonoz şamandıranız var ise yandınız. Deniz işgalinden her sene, her sene olmazsa iki senede bir belediyeden kesilen 300 500 bin liralara varacak cezaları ödemek zorunda kalacaksınız.


4- Gemi Kazası Riski

blank

Sırada uykunuzu kaçıracak daha önce defalarca yaşanmış ve yaşanması muhtemel bir durum var. Güzel pahalı yalınız da uyurken veya sıradan bir gün geçirirken dümen arızası veya makine arızası veren bir gemi salonunuza misafir olabilir. Dikkatli olmak lazım.


5- Oluşan Deniz Tuzu Problemi

blank

En berbatı da tuz! Bahçenizde bulunan her şey tuz içerisinde olur. Evinizin duvarı, kapınızdaki arabanız, bahçedeki oturma grubunuz, sandalyeniz masanız. Aklınıza gelen her şey rüzgarlı bir günde üstü tamamen tuz kaplanır.

Yalılarda oturan insanların lüks arabalarını branda ile örtmesinin amacı arabayı senin benim gibi fakirlerden saklaması değil. Tuzdan koruması içindir. Akşamüstü yıkadığın araban sabah tuz içinde kalır. Kahvaltıyı yaptığın oturma grubu akşam yemeği zamanı tuz ile kaplanır.

Bir de o tuzun iğrenç bir olayı daha var, toz çekiyor ve yapışıyor üzerine. sürekli kendinizi elinizde hortum, her şeyi yıkar halde bulabilirsiniz.


6- Yalılarda Paslanma Sorunu

blank

Demir vb. materyale sahip panjur, çit, kafes artık aklınıza ne geliyorsa her yıl boyanmak zorundadır. İnanılmaz şekilde paslanırlar. İki yıl üst üste boyanmamış ise o parçayı unutabilirsiniz. Çünkü boya tamamen kalkmış ve deriyi içten içten çürütmeye başlamıştır. Erken yakalarsanız bir spatula ile kazıtıp zımparalatıp boyatarak kurtarabilirsiniz.

Ahşap ürünleriniz yine her yıl yaz ayları sonunda verniklenmesi gerekmektedir. O vernik kötü bir işçilikle yapılırsa ahşap ürününüz fakir bir ürüne dönüşecektir. En kaliteli işçilikle yapsanız bile yıpranacaktır maksimum bir yılda yine verniklenecektir.


7- Kışın Isınma Problemi

blank

Kışın ise o yapı ısınmaz ne yaparsanız yapın bir çözümü yok bu soğuğun. Zaten bunu bilen yalı sahipleri kışın yalıda kalmıyorlar. Ayrıca panjurları kapatıp terk etmek ve yazın tekrar gelmek de çözüm değildir.

İçinde insan yaşamayan (soba, şömine, kalorifer yanmayan) yalı yaza kadar haşat olur. Bu sebeple kimse oturmasa bile aralıklar ile yalı ısıtılır yani masraf edilir.

Kaynak: EksiSozluk (micro27)

Yorum Yap