Kaliteli süt, tüketicinin güvenliğini korumak için dikkatle üretilir, işlenir ve paketlenir. Pastörizasyon bakterilerin neden olduğu hastalıkları raf ömrü boyunca yok eder. Bununla birlikte, pastörize süt eğer uygun şekilde korunmaz ve işlenmezse kolayca bozulup gıdasal hastalıklara neden olabilir.
Güvenli Sütün Korunması: Soğutma, güvenli sütün korunmasında en önemli faktördür. Kanun gereği, A kalite süt 7° C veya altında sıcaklıkta korunmalıdır. Sütteki bakteriler 7° C altında asgari miktarda gelişir. Bununla birlikte, sıcaklığı 4° C altında tutmak sütün kalitesini korumak için gereklidir. Soğutucuda saklanan süt daha uzun ömürlü ve güvenli olmaktadır. Uygun şekilde soğutulduğunda süt 2 hafta saklanabilir.
TEREYAĞ
Temel Gerçekler: Tereyağ en az %80 süt yağı içermelidir. Su ve süt katkıları kalan %20 yı oluşturur. Eğer arzu edilirse, tuz ve renklendirici ilave edilir. Bazı tuzsuz tereyağlar tatlı tereyağ olarak satılmakta fakat çoğu kimse tuzlu olanını tercih etmektedir. Birçok tereyağ AA veya A kalitesinde satılır. Yüksek oranda yağ içermesinden dollayı oldukça fazla kalori içerir ve bu yüzden diyette olanlar az kullanmalıdır.
Depolama: Tereyağ uygun şekilde muhafaza edilirse, raf ömrü uzar ve böylece daha uzun bir zaman periyodunda kullanılabilir. Yağın küflenmesini engellemek için yağı ısıdan, ışıktan ve havadan korumalıyız paketlenmiş olarak buzdolabında saklayarak. Küflü yağın hoş olmayan tadı ve kokusu vardır. Buzdolabında korurken orijinal paketiyle bırakın. Tereyağ 2 hafta 5°C ve altında buzdolabında saklayabilirsiniz. Daha yüksek sıcaklıklarda tereyağının tadı bozulur ve kötü kokar.
YOĞURT
Temel Gerçekler: Sütteki doğal şeker bakteri kültürü yoluyla laktik asite dönüştürülerek kaymak kıvamında, ekşi yoğurt üretilir. Yoğurtun pastörize edilmesiyle hastalığa yol açan mikroorganizmalar yok edilir. Genellikle düşük yağlı veya yağsız süt kullanılmasına, meyve veya tatlandırıcılar eklenmesine bağlı olarak yağ ve kalori içeriği farklılık göstermektedir. Etiket her yoğurt için özel bilgiyi içerir.
Depolama: Yoğurt iyice kaplanarak buzdolabında satış tarihinden itibaren 7-10 gün korunabilir. Eğer daha uzun tutulursa, yoğurtun tadı ekşiyecektir. Yapısında çeşitli sonuçlar doğurduğu için yoğurdu dondurmak tavsiye edilmez,
DONDURULMUŞ SÜT ÜRÜNLERİ
Temel Gerçekler: Bu kategoriye dondurma ve ice milk girer. Dondurma en yüksek süt yağı ve katı maddelerini içerir. Dondurmadaki süt yağı oranı genellikle %10-14 arasındadır fakat bazı dondurmalarda bu oran %20 olabilir. Ice milk (donmuş süt) genelde dondurmadan daha fazla şeker içerir fakat süt yağı oranı %2-7 arasındadır.
Depolama: Dondurma -20°C ve daha düşük sıcaklıklarda 2 aya kadar saklanabilir. Ayrıca 1 ay daha saklanacaksa orijinal kutusunu dondurucu kağıdı veya paketiyle sarmak en iyi yoldur. Dondurma kutusunu açtığınız zaman dondurmanın üzerini streç film ile sarın. Böylece dondurmanın kristalleşmesi ve kıvamının bozulması azaltılır. Dondurmayı en iyi kalitede yemek için 7-10 gün içinde tüketin. Dondurmayı dondurucudan her çıkarışınızda yüzeyi erimeye başlarki bu da dondurmanın niteliğini kaybettirir. Eğer dondurma veya diğer donmuş süt ürünleri tamamen erirse, bakterilerin çoğalması riskine karşı tamamı atılmalıdır.