Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıldönümü olan 29 Ekim 2023 tarihinde açılması planlanan 1915 Çanakkale Köprüsü’nün ikinci etap rüzgâr testleri Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da yapıldı.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Aslan ile birlikte, AKP Çanakkale milletvekili Ayhan Gider, köprüyü yapacak olan Limak Holding’in sahibi Nihat Özdemir, Yapı Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Arıoğlu, Güney Kore’den Daelim ve SK E&C firmaları temsilcileri ve Karayolları Genel Müdürü İsmail Kartal’la birlikte Kopenhag’ın banliyösü Lyngby kasabasında bulunan ‘Force Technology’ laboratuvarlarında 1915 Çanakkale Köprüsü’nün maketleri üzerinde kule ve tabliyelerinde uygulanan rüzgâr testlerini izlediler.
Köprü maketleri üzerinde uygulanan testlerde köprünün Çanakkale Boğazı’ndaki rüzgâr şartlarına dayanabileceği belirlendi.
288 km rüzgar hızı
Kanada’da ilk testlerin başarıyla yapıldığını belirten Bakan Ahmet Aslan, burada kule ve tabliyelerde yapılan rüzgar testinin büyük başarıyla geçtiğini ve önümüzdeki yıl mayıs ayında da Çin’de son testlerin yapılacağı söyledi.
Aslan, köprü inşaatına bağlı olarak yapılacak otoyol,viyadük, menfez vs. gibi ek inşaatların büyük bir kısmının tamamlandığını belirtti.
Türkiye’deki asma köprülerde rüzgâr hızı saatte 120 kilometreyi geçtiğinde köprülerin ulaşıma kapatıldığını belirten Bakan Aslan, bugün elde edilen istatistiksel verilerde yapılan araştırmalarda Çanakkale Boğazı’nda rüzgâr hızının 100-120 kilometreyi geçmediğini vurguladı.
Bakan Aslan, Kopenhag’da yapılan testlerin saatte 288 kilometre hızda rüzgarla yapıldığını ve alınan bu başarılı sonuçla Çanakkale Köprüsü’nün saatte 288 kilometre hızdaki rüzgâra dayanabilecek bir yapıda olacağını belirtti.

Kaynak: Milliyet